CONTACT
 • Sweelinckstraat 26
 • 6523 AR Nijmegen
 • T 024-6420741
 • M 06-44424861
 • E info@krachtmens.nl

Wat is TRE?

TRE® staat voor Tension & Trauma Releasing Exercises, of vrij vertaald: spanning ontladende oefeningen. Het bestaat uit een reeks van zeven eenvoudige oefeningen die het lichaam helpen om diepe spierspanning, veroorzaakt door stress, spanning of trauma, los te laten. TRE is een eenvoudig en diepgaand proces dat niet alleen gebruikt wordt voor het ontladen van stress en trauma, maar zeker ook voor het voorkómen van bijvoorbeeld chronische stress en burn-out. Wanneer je TRE regelmatig toepast, bouw je namelijk veerkracht op in het zenuwstelsel. Ook is het effectief voor het onderhouden van een ontspannen en gezond lichaam.

Hoe werkt TRE?

Veel mensen hebben last van chronische stress of weten van zichzelf dat ze stressgevoelig zijn (zoals bijvoorbeeld bij HSP). Er blijft voor langere tijd een hoog niveau aan stresshormonen in ons lichaam en we staan constant in de `overleefmodus’. Deze fysieke spanning en stress wordt opgeslagen in onze spieren en bindweefsel. Dit kan leiden tot chronische spanning, ondefinieerbare klachten, pijn en ziektes en een verlaging van het immuunsysteem.
Bij chronische spanning, stress en onverwerkt klein of groot trauma houdt ons lichaam spanning vast in spier- en bindweefsel. Dit ‘vastzitten’ heeft een effect op zowel fysiek, emotioneel en mentaal niveau, wat vervolgens weer meer spanning oplevert. TRE doorbreekt dit patroon. Het ontladen van het lichaam is een heel natuurlijk fenomeen. De natuurlijke manier voor het lichaam om overbodige spanning kwijt te raken is door de spieren te laten trillen. Met de TRE oefeningen wordt op een veilige manier het natuurlijk mechanisme van trilling in de spieren op gang gebracht. De trillingen worden als plezierig en ontspannend ervaren. Veel mensen rapporteren na het ontladen door TRE een gevoel van rust en welzijn. In onderstaande filmpjes wordt TRE verder uitgelegd.

Wat biedt TRE mij?

TRE is ontworpen als een methode voor gezonde zelfregulatie. Eenmaal goed aangeleerd, kan TRE zelfstandig en naar behoefte levenslang worden gebruikt. Het geeft mensen regie over hun eigen (stress-)regulatie en daarmee een manier om persoonlijke gezondheid en welzijn te verbeteren en te onderhouden. Bij TRE zijn de oefeningen een hulpmiddel, maar geen doel! TRE gaat namelijk voor het grootste deel over het vergroten van lichaamsbewustzijn en jezelf leren reguleren. Het is een proces, wat vraagt om vertraging en zelfonderzoek, vanuit een milde, nieuwsgierige en open houding.

Wat nog meer?

Voorbeelden van ervaringen van mensen bij TRE, indien goed aangeleerd én bij regelmatig gebruik:

 • Minder zorgen en angst
 • Verminderde symptomen van PTSS
 • Meer energie en uithoudingsvermogen
 • Minder stress op de werkplek
 • Betere slaap
 • Minder conflicten in relatiesfeer
 • Verminderde spier- en rugpijn
 • Verhoogde flexibiliteit
 • Grotere emotionele veerkracht
 • Verlaagt de symptomen van trauma
 • Genezing van oude verwondingen
 • Verlichting van chronische medische aandoeningen
 • Verbetering immuunsysteem
 • Betere stoelgang

TRE kan ook een mooie aanvulling zijn op traumabehandeling met EMDR(bij voorkeur niet tegelijk, maar bijvoorbeeld als je al eerder bij een psycholoog EMDR hebt gehad). Het voordeel van TRE is dat er niet naar de inhoud gegaan wordt; je hoeft dus niet erover te praten. We laten het lichaam spreken!

Contra-indicaties

In de volgende gevallen is TRE niet de aangewezen methode: zwangerschap, (niet aangeboren) hersenletsel, epileptische aanvallen, psychosegevoeligheid. Heb je twijfels of het voor jou geschikt is? Neem dan even contact op om te overleggen.

Interesse?

Neem dan contact met me op, dan plannen we de intake afspraak. Na de intake volgen in ieder geval nog twee vervolgsessies, zodat je goed weet wat er allemaal komt kijken bij TRE (het is geen `trucje’), er voldoende aandacht is voor jouw proces en zodat je goed weet hoe je TRE zelfstandig op een goede en veilige manier kunt toepassen. Ik bied daarom ook geen eenmalige, losse sessies TRE aan. Afhankelijk van wat jij nodig hebt, plannen we daarna nog een of enkele vervolgsessies. Als je vragen hebt: bel of mail me dan even!

Voor tarieven en vergoedingen: zie tabblad Praktisch.

TRE Kennismakingsworkshop

Deze vindt plaats op een mooie locatie in Nijmegen, niet ver van het station. Het eerste deel bestaat uit theoretische uitleg, het tweede deel doen we de TRE oefeningen. Duur: 2,5 uur. Je ontvangt dan ook een TRE informatieboekje waarin o.a. de oefeningen beschreven staan. Wil je meedoen? Meld je dan op tijd aan. Je deelname is bevestigd op het moment dat het verschuldigde bedrag (70,-) is overgemaakt. Je ontvangt daarna per mail de overige details (over de locatie, wat je mee moet nemen etc.) Aanmelden kan via de mail: info@krachtmens.nl

Let op:  Als je op dit moment onder behandeling bent van een psycholoog of psychiater voor traumagerelateerde klachten, kun je beter niet meedoen aan een TRE workshop. Dan zijn individuele sessies passender. Vraag naar de mogelijkheden! Er kan bij TRE van alles loskomen (fysiek, emotioneel, mentaal) en tijdens een workshop kan ik geen / weinig individuele begeleiding geven. Een workshop in een groep is dan niet geschikt. Als je een medische aandoening hebt, overleg dan graag even van tevoren of het verstandig is om mee te doen aan de workshop. Ook bij andere vragen of twijfel graag altijd even vooraf contact!

Data TRE workshops 2024: 24 april, 4 september, 11 december (9.30-12u). 

 

Kijk ook eens op de website van TRE-Nederland, voor meer video’s en uitleg.

TRE bij Krachtmens